Metrum PQX3-serien har möjlighet att både mäta, analysera och rapportera enligt gällande mätstandarder och normer. En separat mjukvaruoption till instrumentserien har nyligen lanserats där man utöver normenliga mätningar har möjlighet att lagra och streama högupplöst mätdata, något som ger stora fördelar för realtidsanalys och regleringsmöjligheter.

Den större störningen som inträffade i Svenska Kraftnäts station i Hagby i tisdags detekterades av Metrums mätsystem med högupplöst mätdata både före och efter störningen vilket gör det möjligt att analysera störningen i detalj och kartlägga hur elnätet påverkades inkluderat installerade backup- och reglersystem.

Med periodupplöst frekvensmätning framgick det att frekvensen kortvarigt sjönk till 49,3 Hz
Med periodupplöst frekvensmätning framgick det att frekvensen kortvarigt sjönk till 49,3 Hz (klicka på bilden för full storlek)

Svenska Kraftnät (TSO): ”Under tisdagsmorgonen, ca kl. 6.40, uppstod problem med elförsörjningen i Stockholmsregionen. Problemet orsakades av ett fel i samband med kopplingar för ett underhållsarbete i Svenska kraftnäts station Hagby, norr om Stockholm. I samband med det har Forsmark 1 och 2 kopplats bort från nätet. Detta har i sin tur gjort att vissa apparater och system har reagerat och frånkopplats. Exempelvis har tunnelbanan, trafikljus och annan lokaltrafik påverkats.