Växjö Energi förstärker sitt elnät med heltäckande elkvalitetsmätning
Som många andra energibolag står Växjö Energi inför utmaningen att hantera ett komplext elnät med växande krav på kapacitet och flexibilitet. Genom investeringar i heltäckande elkvalitetsmätning från Metrum har de fått bättre beslutsunderlag för investeringar, de kan förebygga problem och effektivisera underhållet av elnätet. Nu satsar de på nästa generation av mätutrustning för att möta framtidens behov.
En av de största utmaningarna för Växjö Energi är att hantera snabba förändringar i effektuttag och effektriktning när nätet byggs ut och blir mer komplext. Allt fler produktionsanläggningar av olika storlekar ansluts, liksom stora fordonsladdare, solenergi och batterilager.
Örjan Kvist och Torbjörn Carlsson med Metrum SC i bakgrunden.
– Mätning av elkvalitet hjälper oss att identifiera störningar och upptäcka begynnande problem som till exempel överbelastning, säger Örjan Kvist, sektionschef för drift och underhåll på Växjö Energi. Med rätt information kan vi snabbt sätta in åtgärder för att undvika att en viss anläggning körs för hårt, vilket ökar livslängden på utrustningen och håller nere våra kostnader.
Tidiga investeringar i elkvalitetsmätningar
För drygt femton år sedan investerade Växjö Energi i de första mätsystemen från Metrum – portabla mätare för att verifiera upplevda problem hos kunderna. De arbetade sedan vidare med mätning mot överliggande nät för att säkerställa en bra leverans, och även med lågspänningsmätning i nätstationer med Metrum SC.
– Vi ersatte våra gamla energimätare med Metrum SC, vilket gav en mycket bättre överblick över nätet, säger Torbjörn Carlsson, driftingenjör med ansvar för mätsystem på Växjö Energi. Det hjälpte oss att planera underhåll för att minska påverkan för våra kunder, och även att få en bättre förståelse för kapacitet och utvecklingsbehov i nätet.
Sedan dess har Växjö Energis elnät byggts ut i snabb takt, de har till exempel på bara några år gått från tre inmatningar i nätet till dagens cirka 2 500. För den fortsatta utvecklingen av nätet ser de att mätning av elkvalitet och andra parametrar blir allt viktigare. Tidigare beräkningsmetoder för dimensionering var baserade på schabloner för olika anläggningars årsförbrukning och maxeffekt.
– I dagens elnät är komplexiteten hög och det krävs mätmetoder och analyser som ger en bättre bild av verkligheten, säger Torbjörn Carlsson. Om vi vet mer om vår kapacitet i olika delar av nätet så kan vi förstärka där det behövs, men även undvika onödiga investeringar om det finns möjlighet att omfördela kapaciteten.
Planer för fortsatt utbyggnad
Växjö Energi har nyligen tagit del av Metrums utbytesprogram för äldre instrumentmodeller, och under de kommande tre åren byter de ut samtliga äldre mätare till den nya PQX3-plattformen.
– Här har Metrum lyssnat in önskemålen från oss kunder och erbjudit en smidig lösning där de uppdaterade instrumenten har samma formfaktor med anslutning på samma ställen som tidigare, säger Torbjörn Carlsson. Det förenklar arbetet med uppgraderingen och gör att vi kan hålla nere monteringskostnaderna.
Framöver är ambitionen att utrusta samtliga nätstationer med Metrum SC. Det innebär mätning på cirka 400-500 punkter vilket förväntas ge en komplett bild över inmatning och uttag i elnätet. Samtidigt vill bolaget göra informationen från systemet tillgänglig för alla medarbetare via Metrums PQ Web. Det pågår även ett arbete med att integrera data från Metrums system med information från kundmätningar och drift- och övervakningssystem.
I det fortsatta arbetet med att utveckla elnätet och tillhandahålla en tillförlitlig och konkurrenskraftig leverans till kunderna är samarbetet med Metrum en viktig del.
– Prestandamässigt så är vi väldigt nöjda med Metrums produkter och tjänster, säger Örjan Kvist. Supporten fungerar bra och de är och lyhörda kring våra önskemål för vidare utveckling. För oss är Metrum en pålitlig och långsiktig samarbetspartner.
Resultat av samarbetet
Bättre beslutsunderlag inför nya installationer
Bättre information om elkvalitet vid anslutning av småskalig produktion
Nya möjligheter att identifiera problem, och bättre beslutsunderlag för åtgärder
Systemintegration ger möjlighet att dela mätdata med övriga analyssystem
Underlag för prediktivt underhållsarbete
Växjö Energi är ett kommunalt energibolag som via sitt dotterbolag Elnät ansvarar för elförsörjning till cirka 39 000 kunder i Växjös tätort med omnejd. Med svenska mått är elnätet medelstort med en typisk mix av villor, hyreshus, handelsområden, universitet och industrier.